Myj warzywa i owoce przed spożyciem!
Owoce oraz warzywa przed pożyciem należy odpowiednio przygotować. Podstawą jest oczywiście mycie, a w razie konieczności obranie ze skórki. O tym, że owoce lub warzywa należy myć przed spożyciem, wiedzą dziś już nawet małe dzieci. Niestety sama woda wystarcza tylko w przypadku warzyw i owoców pochodzących z upraw ekologicznych, a usuwanie skórki konieczne jest w przypadku dużych zabrudzeń. One jednak nie stanowią dużego problemu. Częściej chodzi o kwestie związane z zastosowaniem środków ochrony roślin. Podczas ich transportu oraz obrotu, wymagane jest spełnienie szeregu wymagań, dostosowanie się do rozporządzeń oraz posługiwanie się odpowiednimi dokumentami, do których zalicza się także karta charakterystyki. Stosowanie różnego rodzajów środków oraz chemicznych preparatów, które mają styczność z owocami oraz warzywami, określają zasady odnoszące się zarówno do ich zbioru, jak i czasu spożycia po zabiegu. Mimo wszystko usunięcie zanieczyszczeń to zawsze dobre posunięcie i zdrowy nawyk. Rozmaite pozostałości mogą powodować negatywne konsekwencje oraz dolegliwości zdrowotne, szczególnie u alergików lub osób mających wrażliwy przewód pokarmowy. Myjąc warzywa i owoce (w przypadku moreli, brzoskwiń czy śliwek zaleca się czyszczenie skórki delikatną szczoteczką), usuniemy nie tylko pozostałości po pestycydach i sztucznych nawozach, ale również larwy pasożytów i resztki ziemi. Nie jest to czasochłonne zajęcie, a dzięki niemu można zaoszczędzić sobie mnóstwa problemów i uniknąć zatruć pokarmowych. Bardzo ważna jest jednak technika mycia. Najlepiej sporządzić roztwór z wody i octu winnego lub kwasku cytrynowego (salmonella, listeria i E.coli nie lubią kwaśnego środowiska), namoczyć w nim produkty i opłukać pod wodą. Woski lub oleje, którymi pokrytych jest wiele warzyw i owoców, najlepiej usuwa z kolei mix wody i sody oczyszczonej.